Nieuws

10-08-2013

Nieuwe website over geld en scheiden online.

Geldenscheiden.nl, de financieel scheidingsspecialist voor nu én daarna.

Veel mensen gaan er na een scheiding financieel op achteruit. Sommigen krijgen zelfs schulden na de scheiding. Weet u wat u te wachten staat bij een scheiding? Wat de effecten van scheiden zijn op uw hypotheek, pensioen en onderneming? Weet u hoe u zich financieel beter kunt voorbereiden op een echtscheiding?

Geld en Scheiden legt de complete puzzel voor nu en daarna!

Bezoek de website of meld u aan via Facebook en Twitter voor alle zaken over Geld en Scheiden

Ga naar de Facebook pagina van Geld&Scheiden.nl en Like via Facebook

U kunt Geld&Scheiden ook volgen via Twitter


22-01-2013

Hypotheekadvies bank goedkoper maar lager gewaardeerd

Consumenten betalen bij grote banken minder voor hypotheekadvies, maar de kwaliteit van het advies is ook lager dan bij hypotheekketens en intermediairs. Dit blijkt uit een analyse van Independer.nl die gedurende drie jaar gegevens verzamelde over de prijs en kwaliteit van hypotheekadviseurs.

Doordat grote banken niet alleen verdienen aan het advies maar ook aan de producten, is hun advies vaak goedkoper dan van onafhankelijke adviseurs.

Voor consumenten is het ook belangrijk te letten op de kwaliteit van het adviesproces: een goed advies kan tijdens de looptijd een besparing van duizenden euro’s opleveren, aldus Independer. Sinds 1 januari 2013 sturen adviseurs de klant een aparte rekening voor het advies dat ze geven.

Daardoor wordt de afweging prijs versus kwaliteit bij hypotheekadviseurs voor de consument steeds belangrijker.

Hypotheekketens en intermediairs betrekken hypotheken van verschillende banken en verzekeraars in hun advies en scoren (met gemiddeld 8,9 resp. 9,1) hoger op kwaliteit van het advies dan de bank (gemiddeld 8).

De klant betaalt voor dit advies wel een hogere prijs (gemiddeld 2.855 resp. 2.714 euro) dan bij een grote bank (gemiddeld 2.036 euro).

Bij hypotheekketens en intermediair is de gemiddelde prijs (deels) inclusief afsluitkosten voor overlijdensrisicoverzekering.


(bron:VVPOnline)

22-01-2013

1e Kamer wil onderzoek naar hypotheekwijzigingen

De Eerste Kamer heeft bij de stemming over de Wet herziening fiscaal regime eigen woning aangegeven dat de woningmarkt nog verder zal inzakken op grond van de nieuwe fiscale bepalingen met betrekking tot de renteaftrek. Dit is vooral het geval omdat potentiële huizenkopers door de stijgende hypotheeklasten bij verplicht annuitair aflossen minder snel een huis zullen kopen.
Senator Essers (CDA) heeft daarom een motie ingediend om de verplichte 100% annuïtaire aflossing te beperken tot 50% van de eigen woning schuld.

In deze motie wordt de regering verzocht uiterlijk eind januari 2013 aan het parlement te rapporteren over onder meer:
mogelijkheden om, met behoud van de door de het kabinet voorgenomen beperking van de hypotheekrente-aftrek voor nieuwe gevallen, toe te staan dat na 50 % aflossen van de lening de tweede 50 % alsnog ter vrije beoordeling staat van hypotheekgever en hypotheeknemer.


* mogelijkheden om de aflossing over een langere termijn dan de nu gebruikelijke 30 jaren te spreiden.
* mogelijkheden om energiebesparing in de woningvoorraad te stimuleren.

Zolang dit onderzoek loopt, blijven de nieuwe hypotheekregels overigens gewoon van kracht.

In een eerste reactie heeft minister Dijsselbloem afwijzend gereageerd.

Aan de oproep af te zien van de verplichting tot aflossing van de hele woninglening in de loop van dertig jaar wil minister Dijsselbloem van Financiën dan ook op voorhand geen gehoor geven. Dijsselbloem is bang voor een reactie vanuit Brussel als de nieuwe hypotheekrentemaatregelen nu al weer aanzienlijk worden verzacht. Het kabinet is ook niet gebaat met nu al weer een herziening van de nieuwe regels.

01-12-2010

Prijs voor beste hypotheekadviseur in 2011

Independer.nl overweegt een prijs in te stellen voor de beste hypotheekadviseur. Aldus projectleider Christian Bouter van Independers 'Zoek hypotheekadviseur' in de vandaag verschenen VVP 48.

Bouter vertelt verder 2011 te zien als het jaar van de waarheid voor 'Zoek hypotheekadviseur'. "We zetten in op een verdubbeling van het aantal waarnemingen per 1 juli." Momenteel bedraagt het aantal waarnemingen 13.000. Hoe meer volume, hoe interessanter de data die 'Zoek hypotheekadviseur' oplevert en die Independer.nl wil vermarkten om de aanzienlijke kosten terug te verdienen. Overigens gebruikt Independer de data nadrukkelijk niet om klanten van het intermediair commercieel te benaderen. Bouter kondigt aan dat Independer.nl dit laatste volgend jaar zelfs laat vastleggen in een onder extern toezicht opgesteld officieel document.

01-06-2010

Banksparen is ongekend populair. Dat blijkt uit onderzoek door het CBS. In ruim 60% van de afgesloten hypotheken speelt Banksparen een rol.

Eind 2009 hadden Nederlandse huishoudens ruim 2,4 miljard op een fiscaal gunstige manier ingelegd op spaarrekeningen voor pensioenopbouw, pensioenuitkering of voor het aflossen van de hypotheekschuld. Dit is bijna 4 keer zoveel als een jaar eerder.

Een Bankspaar Hypotheek is een prima keuze als de klant zoekt naar keuzevrijheid (want er is geen ORV-verplichting) en een gegarandeerd eindkapitaal aan het einde van de looptijd.

Florius biedt binnen de Bankspaar Hypotheek de mogelijkheid tot Fiscaal Geruisloze Voortzetting.

Tevens kunt u via ons alle bankspaarhypotheken zonder afsluitkosten en zonder provisie afsluiten.

Wat is het verschil tussen bankspaarproducten en verzekeringsproducten?

Bankspaarproduct
• Lage kosten en transparante producten
• Inleg wordt voor 100% gebruikt voor vermogensopbouw
• De waarde van de vermogensopbouw is op elk gewenst moment inzichtelijk
• Geen verplichting om een risicoverzekering af te sluiten (kan per aanbieder verschillen)
• Geen additionele kosten voor het openen, aanhouden, storten of opheffen van de rekening (met uitzondering van eventuele beleggingskosten)

Verzekeringsproduct
• De verzekeringsbehoefte (bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid of overlijden) is afgestemd op de vermogensopbouw
• Gegarandeerd kapitaal op einddatum mogelijk
• Bij eerder afgesloten verzekeringen (oude fiscale regimes) blijven de verworvenrechten van kracht
• Mogelijkheid tot vermijden van successierecht bij overlijden
• Bij overlijden kan men een begunstigde aanwijzen

Algemene kenmerken Bankspaar Hypotheek
• Zekerheid
• Gegarandeerde aflossing aan het einde van de looptijd van het leningdeel
Bankspaar Hypotheek
• Maximaal belastingvoordeel
• Hogere maandlasten in vergelijking met een aflossingsvrije hypotheek

Aanzienlijk fiscaal voordeel dankzij banksparen

Er wordt een vermogen opgebouwd voor het aflossen van de eigen woning schuld dat vrijgesteld is van vermogensrendementsheffing. Het voordeel voor u is een mogelijke besparing van 1,2% vermogensrendementsheffing over het gemiddelde vermogen, en dat ieder jaar.

Wilt u meer weten over banksparen of bankspaarhypotheken met 0% afsluitkosten? Neem gerust contact met ons op.


07-04-2010

Budgetpot Koopsubsidie leeg

Mensen die een huis kopen en in aanmerking willen komen voor Koopsubsidie, zijn daarvoor waarschijnlijk te laat. Dit geeft Agenstchap NL (de nieuwe naam van SenterNovem)aan op hun website. Er zijn meer aanvragen binnengekomen dan met het nu beschikbare budget kan worden toegekend.

Omdat Agentschap NL een werkvoorraad heeft, houdt de subsidieverstrekker een slag om de arm. De ontvangen aanvragen worden de komende weken op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Klanten die nu nog een aanvraag doen voor een koopsubsidie, zijn waarschijnlijk te laat. Als de pot leeg is kunnen klanten wel een beroep blijven doen op andere regelingen.
08-03-2010

Zoek hypotheekadviseur online

Independer heeft vandaag een beta-versie van de module 'Zoek de hypotheekadviseur' online gezet. Consumenten hebben de laatste maanden een rapportcijfer kunnen geven aan hun adviseur en deze hebben toegezonden aan Independer. Op grond van deze beoordelingen komt er een totaalscore uit, aan de hand waarvan de klant de beste adviseur in zijn regio kan vinden.

Momenteel zijn er ruim 7.000 beoordelingen te vinden. Dit lijkt erg veel, maar Independer zet op de site dat er meer dan 14.000 hypotheekadviseurs zijn. Het aantal beoordelingen moet daarom nog wel fors groeien om redelijk objectief te zijn.


28-01-2010

De kwaliteitscheck hypotheekadviseur is een online vragenlijst bedoeld voor consumenten, die in een afrondende fase zitten m.b.t. het afsluiten van een hypotheek. Na het invullen van de vragenlijst ontvangt u gratis een persoonlijk adviesrapport inclusief een rapportcijfer. U kunt aan de hand van de resultaten direct checken of uw hypotheekadviseur tijdens het adviesproces alle onderdelen duidelijk heeft besproken. De vragenlijst is gebaseerd op een systematiek, die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hiervoor heeft ontwikkeld.


Waarom deze kwaliteitscheck?

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke financiële beslissing. Als tijdens het adviesgesprek niet alle mogelijke aspecten zijn besproken, loopt u het risico dat u geen goed hypotheekadvies hebt gekregen. In de vragenlijst komen alle aspecten aan bod en ziet u direct of u een goed adviesgesprek hebt gehad.

Ga naar Check uw hypotheekadviseur Op Independer.nl

28 oktober 2009

Met plezier introduceren wij u onze nieuwe partner, National Academic (NA).

National Academic biedt professionele intermediairs de mogelijkheid de schadeproducten van National Academic aan te bieden aan al hun hoger opgeleiden klanten (minimaal HBO diploma).

National Academic is dé verzekeraar voor hbo'ers, academici, middelbaar en hoger personeel. Zij richt zich speciaal op deze doelgroep. Alle tarieven zijn ook hierop afgestemd en behoren steevast tot de laagste premies in de markt.
Enige voorwaarde voor de kandidaat-verzekerde: hij of zij of partner dient in het bezit te zijn van minimaal een HBO-diploma.


Kenmerken National Academic:
* unieke doelgroep met bewezen laag claimgedrag, en dus profiteert u als klant daarvan mee
* de premie bepalen wij samen met u, basis is netto premie zonder verdiensten
* laagste premies in de markt uit onafhankelijke vergelijkingen
* snelle aanvragen via internet
* snelle polisverwerking (binnen 24 uur)
* uitsluitend via professionele intermediair
* speciaal service team
* premiegarantie
* uitstekende schadeafhandeling
* maatschappelijk verantwoord: 50% jaarwints gaat naa goede doelen, projecten in ontwikkelingslanden

Daarnaast biedt National Academic o.a.:
* autoschade: gratis leenauto thuis gebracht
* 3 jaar nieuwwaarderegeling
* unieke pechservice middels SOS pechhulp
* no-claim bescherming
* garantiedekking op woonhuis en inboedel van resp € 600.000 en € 125.000
* werelddekking op permanente reisverzekering, 180 dagen buitenland9 september 2009

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een eerder voorstel om de zogenoemde tophypotheek te verbieden, versoepeld. Consumenten mogen een hypothecaire schuld aangaan van meer dan 100 procent van de aankoopwaarde van de woning, als ze de 'top' binnen vijf tot zeven jaar aflossen.

Dat heeft de AFM woensdag bekendgemaakt. De tophypotheek, waarbij meer wordt geleend dan de woningwaarde om de zogenoemde 'kosten koper' te betalen, is ook toegestaan, als er sprake is van vermogen, verbouwingen die leiden tot een hogere waarde van de woning of een hypotheek die gezien de inkomensnorm laag is. Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan meer dan 100 procent bedragen, aldus de AFM.

Lees ook:

AFM: hypotheekplafond moet naar 100%
AFM geeft woningmarkt de doodsteek
Financiën haalt AFM-aanval op tophypotheek volledig onderuit

28 augustus 2009
Transparantieregels nog niet helder voor consument
De meerderheid van de consumenten weet nog steeds niet dat het intermediair sinds 1 april openheid moet geven over de beloning, zo blijkt uit een peiling van de Consumentenbond onder 1.285 leden. Nog altijd 5% denkt dat financieel advies gratis is.
Van de ondervraagden meent 30% dat de tussenpersoon zelf mag kiezen of hij zijn verdiensten bekendmaakt; 15% denkt dat het intermediair helemaal nooit openheid over zijn beloning hoeft te geven. Eén op de drie respondenten heeft zijn tussenpersoon wel eens gevraagd wat hij aan het advies verdient; de meesten vinden provisietransparantie een goede zaak, al stelt een deel van de consumenten dat zij niet op inzage in de verdiensten zitten te wachten vanwege de vertrouwensband die zij met hun tussenpersoon hebben opgebouwd.

17 juli 2009
Verhoogde NHG alleen nog voor aankoop per 17 september
Vanochtend is er door NHG een fax verzonden naar alle maatschappijen met daarin de boodschap dat de grens van € 350.000 uitsluitend van toepassing is voor de financiering van aankoop van een woning.

Dit zal ingaan per 17 september 2009.

Tot die tijd is financieren met NHG t.b.v. kwaliteitsverbetering nog wel toegestaan tot € 350.000.

TIP: Lees ook Oversluiten NHG zinvol?


3 juli 2009
DSB Bank vreest grote reputatieschade
De DSB Bank is bang dat de boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft opgelegd, zo’n reputatieschade opleveren dat het bestaansrecht van de bank in gevaar kan komen. DSB Bank heeft nog geprobeerd te voorkomen dat de boets in de openbaarheid werden gebracht.
Uit een zogenoemde “schriftelijke zienswijze” van DSB, die de bank in januari van dit jaar stuurde naar de AFM, blijkt dat de bank zich ernstige zorgen maakte over het AFM-onderzoek. Dit kan “verstrekkende gevolgen hebben voor de financiële positie van DSB, waarvan de aard en de omvang op dit moment niet te overzien zijn”, zo schrijft de bank. Telegraaf.nl

2 juli 2009
Hebt u een lopende hypotheek, dan kunt u deze onder voorwaarden oversluiten naar een lening met NHG-garantie én een lagere hypotheekrente. De verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) naar een hypotheekbedrag tot € 350.000,- helpt mogelijk niet alleen nieuwe huizenkopers. Let wel heel goed op, want oversluiten met de nieuwe NHG regeling hoeft niet altijd voordelig te zijn.

Oversluiten onder nieuwe NHG zinvol? Laat ons een berekening voor u maken.

Waar moet u op letten als u eventueel wilt oversluiten onder de verhoogde NHG grens van € 350.000,-:
* er dient voor minimaal € 1,- verbetering aan de woning plaats te vinden
* u betaalt aan NHG 0,45% borg over het hypotheekbedrag
* u betaalt meestal weer opnieuw 1% afsluitkosten
* via ons netto hypotheken zonder 1% afsluitkosten
* mogelijk moet u boeterente betalen over uw huidige hypotheek
* u betaalt opnieuw notaris- en taxatiekosten
* u moet mogelijk een (aanvullende) aflossing inbouwen conform voorwaarden (NHG)
* u moet mogelijk een (aanvullende) overlijdensrisicoverzekering afsluiten
* de rentevergoeding op uw spaardeel is mogelijk lager onder NHG en dus zal de spaarpremie netto juist stijgen

Belangrijke voordelen voor het oversluiten naar de verhoogde NHG regeling:

Bij een NHG-hypotheek geldt een woonlastenfaciliteit en die is handig in onzekere tijden. Bij financiële problemen (buiten de eigen schuld) heeft u de mogelijkheid om een extra faciliteit (hypotheekbedrag) tot 9% van de NHG-hypotheeksom op te nemen. Overigens garandeert NHG dat er ook bij gedwongen verkoop geen restschuld overblijft

Oversluiten onder nieuwe NHG zinvol? Laat ons een berekening voor u maken, neem vrijblijvend contact op of bel 0900 - 446 0 446 (lokaal tarief).

31 maart
Handvol intermediairbedrijven failliet
In de tweede helft van maart is een handvol kleine intermediairbedrijven failliet gegaan. Het betreft onder meer T&R Adviesgroep (Borne), NLPA Financiële Diensten (Amsterdam) en Van Huit Assurantiën (Arnhem), maar ook drie kantoren zonder AFM-inschrijving. Het Arnhemse Van Huit Assurantiën is eigendom van Johnny van Huit. Het Twentse T&R kent dezelfde eigenaar als het nog actieve Erich Berfelo Hypotheken. NLPA was voor 42% eigendom van IVM Vermogensbeheer; andere aandeelhouders waren Monique Londema en H.T.P. van Houdt. Faillissementen waren er voorts voor D&R Group (Amersfoort), Desta Consultancy (Den Haag) en Carman Verzekeringen (Kranenburg, Duitsland). Die laatste drie hadden geen inschrijving (meer) in het AFM-register. De Amersfoortse vennootschap D&R, ook handelend onder de nogal ruime benaming 'Financieel Adviseurs', was gelieerd aan de in 2008 failliet verklaarde makelaardij Paul Winkel. Tot medio 2008 was H.G.J. Rinkel daar via de holding Quod Erat Demonstrandum eigenaar van. Daarna zijn stichtingen als Stichtse Heuvelrug en Juravo erboven gekomen, volgens curator Smink vallend onder de categorie "list en bedrog". Hij tracht de verkoop van de verkochte assurantieportefeuille (jaarprovisie € 125.000) terug te draaien. (bron: AMWeb)

22 maart 2009
AFM legt loep op DSB
Toezichthouder AFM doet onderzoek naar fouten bij leningen van DSB Bank. De waakhond zegt 'relatief veel signalen en klachten' over producten en adviezen van DSB en dochters te hebben ontvangen. Adviseurs en klanten klagen over te hoge hypotheekleningen, opgetast met telkens nieuwe koopsompolissen om de oorspronkelijke lening af te betalen, waardoor leners niet meer uit de schulden komen, zo meldt De Telegraaf. DSB Bank ontkent de beschuldigingen. "Wij hebben totaal geen belang bij klanten die schulden niet meer kunnen aflossen." De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevestigde gisteren dat het al enige tijd onderzoek doet. Aanleiding vormt een serie klachten, van financieel adviseurs en klanten zelf. Oude en nieuwe, die nog dagelijks binnenkomen. "Elke week heb ik zeer schrijnende situaties bij DSB-klanten aan mijn bureau", zegt adviseur Jelle Hendrickx. "Komende week zie ik er acht." Hij heeft inmiddels honderd dossiers over DSB-klanten met grote schulden verzameld. DSB Bank ontkent die schuld te veroorzaken. Op tafel ligt een dossier van een gezin in financiële problemen. Niet DSB Bank, maar andere geldverstrekkers hebben die helpen veroorzaken, aldus DSB. (De Telegraaf, pag. 21)

9 maart 2009
Onderzoek DSB-leningen: één voor de prijs van twee
Wie bij DSB Bank een hypotheeklening neemt, krijgt daar vaak allerlei verzekeringen bij. Die praktijk maakt steeds meer slachtoffers. ‘Mensen kunnen hun huis verliezen.' Bij het verlenen van hypotheken, een financieel complex product waar mensen vaak tientallen jaren aan vastzitten, rust er een wettelijke verantwoordelijkheid op banken om de klant goed voor te lichten ('zorgplicht').
DSB, eigendom van Dirk Scheringa, heeft daar een geheel eigen interpretatie van. Volgens de Wognumse bank, die naar eigen zeggen de beste consumentenbank van Nederland wil zijn, zijn hypotheekleningen hét instrument om daaraan gerelateerde woonlasten- en kapitaalverzekeringen te verkopen. Deze vaak onnodige verzekeringen zijn schreeuwend duur voor consumenten, maar aantrekkelijk voor de bank (bron: AMWeb


23 februari 2009
Sterke winstval voor hypotheekadviseurs door Barbara Sanders
Hypotheekadviseurs gaan een zeer mager jaar tegemoet. De kredietcrisis, allerlei nieuwe wetten en regels en een stijgende kostendruk vormen voor veel van hen een ’giftige cocktail ’.

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben 34 hypotheekkantoren het loodje gelegd. Ten opzichte van 2006 een ruime verdubbeling. Daarbovenop heeft ook een groot aantal intermediairs vrijwillig zijn deuren gesloten bij gebrek aan voldoende klandizie en minder provisie-inkomsten.

Hypotheekbemiddelaars kampen met een sterke winstval. In 2005 werd er gemiddeld €100.000 verdiend. Een jaar geleden lag dat bedrag zo’n €25.000 lager.

IG&H schat dat bij zeker de helft van de bedrijven de winst opnieuw fors zal dalen.

Hypotheekverkopers hebben maar weinig buffers opgebouwd, ondanks de vette jaren die ze achter de rug hebben. Ruim de helft heeft minder dan 10% van de winst gereserveerd voor mogelijke tegenvallers.

Deze intermediairs geven ook aan dat de situatie niet te lang meer moet duren. Om te overleven worden banen geschrapt en diep in de kosten gesneden.

IG&H denkt dat er de komende drie jaar zo’n 700 tussenpersonen zullen stoppen met hun werkzaamheden. Dat betekent dat een ruim een kwart van alle hypotheekintermediairs zal zijn verdwenen. (bron: De Telegraaf


19 februari 2009
Geduld AFM is op
Tussenpersonen geven nog veel te vaak een slecht hypotheekadvies. Dat constateert de AFM. De toezichthouder heeft vorig jaar ruim 150 maatregelen genomen tegen intermediairs die het met de advisering over hypotheken en beleggingsverzekeringen niet zo nauw namen. Zelfs hypotheekfraude is voorgekomen. Het aantal maatregelen is hoger dan in 2007, toen de AFM 100 keer ingreep.

Bemiddelaars op financiële markten moeten sinds 2006 een vergunning hebben en staan onder toezicht van de AFM. Met deze maatregelen heeft de AFM in 2008 werk gemaakt van de sanering van de ‘onderkant' van de markt en daarmee met de verbetering van de kwaliteit van adviezen aan consumenten. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan advisering op het gebied van hypotheken en beleggingsverzekeringen en de aanpak van betrokkenheid bij hypotheekfraude.

De AFM trok 47 (deel)vergunningen in en legde 69 lasten onder dwangsom waarvan er 18 zijn gepubliceerd. De AFM legde viermaal een boete op en tegen drie bemiddelaars deed zij aangifte bij het Openbaar Ministerie. Acht zaken leidden tot een aanwijzing, 21 dossiers tot een normoverdragend gesprek. Ook publiceerde de AFM een openbare waarschuwing en deed ze in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een melding van een ongebruikelijke transactie.

Bij de onderzoeken naar hypotheekadviezen stuitte de AFM relatief vaak op te hoge hypotheken waarbij geen goede onderbouwing is vastgelegd waarom deze hoge leningen zijn verstrekt. Hypotheekadviseurs mogen in bijzondere gevallen afwijken van de geldende CHF-norm voor de hoogte van de lening, maar dan moet nadrukkelijk in het adviesdossier worden uitgelegd welke omstandigheden deze overschrijding rechtvaardigen.

Bij diverse kleine en middelgrote adviseurs van beleggingsverzekeringen heeft de AFM op basis van een risico-analyse en signalen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de adviezen. In alle gevallen zijn tekortkomingen geconstateerd. Het ging vooral fout bij het niet of te weinig inventariseren van de doelen en wensen van de klant. In een aantal gevallen bleek het advies niet te passen bij het klantprofiel.

De AFM is in de periode 2007-2008 in totaal 32 onderzoeken gestart naar bemiddelaars met een (aanvraag voor) een vergunning van de AFM die op enige wijze betrokken waren bij hypotheekfraude. De bevindingen liepen uiteen van fraude met werkgeversverklaringen tot bewuste samenwerking met criminele organisaties. De AFM zal in 2009 ook aanbieders van hypotheken aanspreken op hun verantwoordelijkheid om deze zeer schadelijke praktijken door bemiddelaars te signaleren en te melden.

De maatregelen die de AFM in 2008 tegen slechte bemiddelaars heeft genomen, zijn het resultaat van verhoogde inspanningen van de AFM in deze sector en verscherpte aandacht voor integriteit. Het is thans niet te beoordelen of de omvang van de problematiek is toe- of afgenomen. De AFM heeft in 2008 meer capaciteit ingezet en is in staat effectiever op te treden door de verplichte meldingen van aanbieders en overige signalen uit de markt en door een verbeterde risico-inschatting. Ook in 2009 zal de AFM optreden tegen ondermaatse adviezen en alert blijven op integriteitschendingen.

Naast genoemde maatregelen tegen vergunninghoudende bemiddelaars pakte de AFM in 2008 eveneens enkele tientallen illegale tussenpersonen aan, instellingen die zonder vergunning actief waren op de financiële markten. De AFM heeft bijna 300 onderzoeken gedaan naar illegale financiële dienstverleners, mede naar aanleiding van signalen van oplettende consumenten en beleggers. Door het nemen van maatregelen worden deze dienstverleners gedwongen hun activiteiten te staken of onder het toezicht van de AFM te brengen.:InFinance )


12 februari 2009
Independer wijkt uit naar SBS 6
Internettussenpersoon Independer haalt niet langer de gewenste omzet via het beproefde TrosRadar-kanaal en moet uitwijken naar een commerciële zender. Vanaf 6 maart gaat de internettussenpersoon op SBS 6 meewerken aan de nieuwe tv-show Word ik rijk?

4 februari 2009
Financieel adviseur legt loodje

Het aantal faillissementen van financieel tussenpersonen is vorig jaar met 35 procent gestegen. Vooral in het laatste kwartaal, toen de economie zeer sterk afkoelde, gingen veel bedrijven bankroet.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H Consulting. Vorig jaar gingen 76 bedrijven failliet, tegen 55 het jaar daarvoor. Intermedairs - die consumenten adviseren op het gebied van financiële producten als hypotheken en beleggingen - zitten in zwaar weer nu de vraag naar zulke producten terugloopt. Zo worden er veel minder hypotheken afgesloten nu de huizenmarkt vrijwel is stilgevallen. ,,Dat betekent minder provisie'', aldus Matthijs Mons, partner bij IG&H Consulting. Volgens hem zal de situatie nog verder verslechteren. Bijkomend probleem voor de intermediairs is de aangescherpte regelgeving. Sinds 1 januari moet voor de klant duidelijk zijn wat zijn adviseur precies doet en hoeveel daarvoor in rekening wordt gebracht. Aanleiding voor de verscherpte regels is de ophef over woekerpolissen, waaraan tussenpersonen veel geld hebben verdiend. Financieel adviseur Dennis Uriot merkt nu al dat klanten mondiger worden en zich eerst goed oriënteren. ,,We kunnen tegen elkaar worden uitgespeeld.'' Van de intermediairs die actief zijn op de hypotheekmarkt ziet de helft het zeer somber in, blijkt uit het onderzoek. Ook stappen veel adviseurs over op een vast uurtarief en laten ze provisies voor wat ze zijn. ,,De nieuwe regelgeving brengt dat mee. Een kwart van de adviseurs denkt dit jaar meer via advisering per uur dan aan provisie te verdienen'', aldus Mons. Sinds 1 januari is ook de zogeheten bonusprovisie wettelijk verboden, die door aanbieders werd uitgekeerd als tussenpersonen hun producten in grote volumes verkochten. Ook dat scheelt inkomsten. Het ministerie van Financiën erkent dat door de economische crisis en de strengere regels tussenpersonen 'in zwaar weer zitten'. Volgens plaatsvervangend thesaurier-generaal Bernard ter Haar zou overheidssteun niet verstandig zijn. ,,Ze moeten nu een slag maken, laten zien wat ze waard zijn en er rekening mee houden dat de consument mondiger wordt. Overheidssteun zou een stap achteruit zijn.'' Bron: Nederlands Dagblad B.V. (LN)

28 januari 2009
Bank brengt huizenkoper in problemen

Het komt regelmatig voor dat kopers op de woningmarkt in de problemen komen, doordat banken zich niet houden aan de financieringstermijn of te laat waarborgsommen storten. D66 heeft de regering verzocht om te onderzoeken hoe banken omgaan met betalingstermijnen.

De politieke partij zegt veel klachten te krijgen van kopers die onnodig lang moeten wachten op het goedkeuren van hun hypotheek of merken dat de bank de betalingstermijn overschrijdt. Daarmee ontstaat het risico dat de koop van het huis afketst.

De partij heeft het kabinet ook gevraagd om vaart te zetten achter ingrepen op de woningmarkt. ‘Het gebrek aan hervormingen bij de huidige regering zorgt ervoor dat bij economisch zwaar weer de huizenmarkt weinig flexibel kan reageren en nauwelijks klappen kan opvangen. Veel mensen hebben daar last van.’:InFinance )


19 januari 2009
Kredietcrisis zorgt voor pensioenvrees
Ongeveer de helft van de Nederlanders begint zich steeds meer zorgen te maken over hun eigen financiële situatie. Met name de zorgen over de oudedagsvoorziening zijn sinds de kredietcrisis zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd Levensverzekering onder 450 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, uitgevoerd door MSI-ACI Europe. Zo’n 28 procent zegt nu al negatieve financiële gevolgen te ondervinden van de kredietcrisis.

De grootste zorgen betreffen het pensioen (39 procent), het dagelijks rondkomen (39 procent) en de toekomst van de kinderen (38 procent). Bij maar liefst 8 procent van de Nederlanders zijn de financiële zorgen zo ernstig, dat zij er wakker van liggen. Zorgen over de pensioensituatie zijn hier in bijna de helft van de gevallen de oorzaak van.

Er is grote onduidelijkheid over de consequenties van de kredietcrisis op de pensioensituatie. Een kwart van de Nederlanders denkt dat er niets verandert. Een zelfde groep denkt dat het pensioen minder waard wordt. De helft van de Nederlanders heeft geen idee wat er met hun pensioen gebeurt. 46 Procent van de Nederlanders is in de overtuiging dat ze een gegarandeerde uitkering hebben op het moment dat ze met pensioen gaan.

Dat een groot deel van de Nederlanders zorgen heeft over hun financiële situatie is logisch. Maar liefst 28 procent ondervindt nu al negatieve financiële gevolgen van de kredietcrisis. De helft van de Nederlanders treft maatregelen om de financiële toekomst veilig te stellen of denkt hier serieus over na.

Door onduidelijkheid over de gevolgen van de kredietcrisis op de oudedagvoorziening heeft 78 procent van de Nederlanders behoefte aan volledige zekerheid over de hoogte van hun pensioenuitkering. (bron:InFinance )

Hebt u behoefte aan compleet, onafhankelijk en deskundig pensioenadvies tegen fatsoenlijke kosten?
24 december 2008
[b]AFM bezorgd om tophypotheken


Volgens de AFM is één op de vier hypotheekadviezen niet toereikend. Voorzitter Hans Hoogervorst zegt in de Volkskrant zich vooral zorgen te maken over het grote aantal tophypotheken die in Nederland zijn afgesloten. Naar zijn zeggen gaat het in bijna de helft van de gevallen om een aflossingsvrije hypotheek, bij een deel daarvan is het geleende bedrag hoger dan de executiewaarde van het huis.

Hoogervorst wil de partijen aanpakken die te veel hypotheek verstrekken. Maar de instrumenten die de toezichthouder ter beschikking staan zijn volgens hem aan de lichte kant. ‘Volgend jaar kunnen we waarschijnlijk hogere boetes opleggen.’


23 december 2008
AFM maakt waarschuwing kredietreclames zelf
Vanaf 1 januari is het verplicht om een waarschuwing op te nemen in een reclame-uiting voor krediet, over de gevolgen van dat krediet. Financiële ondernemingen hoeven daar niet zelf voor te zorgen, want deze verplichte waarschuwingen zijn binnenkort via de website van de AFM beschikbaar.
Het gaat om een waarschuwingszin en een symbool, die bij consumenten het bewustzijn moeten verhogen over de gevolgen van lenen. De verplichting gaat formeel per 1 januari in, maar zal na een overgangstermijn van drie maanden vanaf 1 april gecontroleerd gaan worden door de AFM. De waarschuwing is verplicht voor alle reclames voor krediet op televisie, radio, internet en in gedrukte media. Uitgezonderd zijn reclames voor hypotheken omdat die kredieten worden gebruikt voor de verwerving van de eigen woning.

De AFM ontwikkelt op dit moment de standaardformats voor de verschillende vormen van reclame. De zin en het symbool zullen, zowel in tekst als in audio, begin volgend jaar beschikbaar worden gesteld via de website van de AFM. (bron;AMWeb)

19 december 2008
Decembermaand is brandschademaand
De decembermaand is niet voor iedereen een feestmaand, want het aantal ongelukken neemt vooral tijdens de feestdagen flink toe. Verzekeraar ASR constateerde over december 2007 bijvoorbeeld een toename van schademeldingen, met name van schroei- en brandschade. Vooral de sfeervolle kerststukjes vliegen nogal eens in de brand en ook het verkeerd gebruiken van gourmet- en fonduesets laat menig gezellig kerstdiner eindigen in mineur. ASR Verzekeringen benadrukt dat eenvoudige preventiemaatregelen een hoop ellende kunnen voorkomen.

17 december 2008
Gemeenten schuiven hypotheekgarantie van zich af

Gemeenten horen garant te staan voor hypotheken die met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn afgesloten. Ze willen echter van die verplichting af. De gemeenten zeggen te veel risico’s te lopen en er bovendien geen geld voor te hebben. Dat meldt NRC op basis van gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Begin jaren negentig is een afspraak gemaakt dat gemeenten en het Rijk gezamenlijk verantwoordelijk zijn als geldverstrekkers geen geld meer krijgen van huizenbezitters die in financiële problemen zijn geraakt. De VNG voert nu gesprekken waarin wordt gepleit om de verantwoordelijkheid voor alle nieuwe, en liefst ook de bestaande NHG-garanties onder te brengen bij het Rijk. Dat zou in 2010 moeten ingaan.

De gemeenten zijn bang niet genoeg geld in kas te hebben om de NHG-risico’s op te kunnen vangen, ook al zit er zo op het oog voldoende geld in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Dat fonds betaalt de geldverstrekker het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopprijs als de eigenaar zijn woning gedwongen moet verkopen. Het waarborgfonds, dat wordt gevuld met premies van huizenkopers, omvat ruim euro 400 miljoen euro. Het staat garant voor bijna een miljoen hypotheken met een waarde tot 265.000 euro en met een gezamenlijke waarde van ongeveer 97 miljard euro.

Volgens de VNG zou het best eens kunnen zijn dat er massaal aanspraak gaat worden gemaakt op de NHG, waardoor de kas snel leeg is. Volgens de vereniging is ‘de waarde van de uitstaande hypotheken namelijk vele malen hoger dan het potje dat er is.’ (bron: InFinance)


11 december 2008
Bos kritisch over wens hogere hypotheekgarantie

DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) is kritisch over de uitspraak van de Tweede Kamer dat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) tijdelijk verhoogd moet worden naar 350.000 euro.

Het parlement nam daarover dinsdag een motie aan. Woensdag zei Bos in het debat over de financiële crisis dat de Kamer de financiële dekking van 40 miljoen er niet heeft bijgeleverd. Hij vroeg zich bovendien hardop af of een hogere hypotheekgarantie wel het meeste geschikte instrument is om de woningmarkt er weer bovenop te helpen.

Met een hoger garantiebedrag wil de Kamer dat banken ook bij duurdere huizen de zekerheid krijgen dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook als mensen niet langer aan de maandelijkse betaling kunnen voldoen. Op dit moment kan de garantie worden verstrekt voor woningen tot 265.000 euro.

Het kabinet praat vrijdag over de kwestie.(bron: NU.nl)

9 december 2008
CHF Toetsrente 1e kwartaal 2009 onveranderd
Het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) heeft besloten om het toetsrentepercentage voor financiering met een rentevastperiode van korter dan tien jaar voor het 1e kwartaal van 2009 (ingaande per 1 januari 2009) te handhaven op 5,6%.

In dit percentage is een opslag van 2% reeds begrepen bovenop de hudige rente op 10-jarige staatsleningen van 3,6%. Bij dit besluit tot handhaving is daarmee nadrukkelijk rekening gehouden met de hoge liquiditeitspremie van dit moment. Dit besluit wordt genomen op grond van artikel 6 lid 4 van de gedragscode. Deze stand van de toetsrente zal per 1 januari 2009 ook worden geplaatst op de site van de NVB, www.nvb.nl (onder dossiers/hypotheken).

27 november 2008
Huizenprijzen dalen tot 20%
Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van de Rabobank, vreest binnen nu en twee jaar een daling van de Nederlandse huizenprijzen van tien tot twintig procent.

Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag. Heemskerk zei dit woensdag na een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens de bestuursvoorzitter kan de prijsdaling worden gereduceerd tot vijf procent door een verplichte verzekering, waardoor banken hun hypotheken beter kunnen doorplaatsen bij verzekeraars en pensioenfondsen. Hierdoor hebben de banken weer ruimte om nieuwe hypotheken te verstrekken.

Hypotheekproductie

Rabobank heeft een marktaandeel van bijna dertig procent en is hiermee veruit de grootste hypotheekbank van Nederland. De hypotheekproductie van de Rabobank is al met dertig procent teruggevallen en huizen staan langer te koop.

De Rabobank ontkent dat Heemskerk de "door het FD gesuggereerde uitspraken" heeft gedaan.
(Bron: nu.nl )

22 november 2008
Beloning tussenpersoon centraal bij Tros RADAR
In 2009 moet een nieuwe wet zorgen voor duidelijkheid over hoeveel u aan een tussenpersoon betaalt. Dus hoeveel de beloning van een tussenpersoon is. Is die nieuwe wet toereikend genoeg? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen van de tussenpersoon, bij het afsluiten van een hypotheek?
Dit is o.a. het onderwerp van Tros RADAR van maandag 24 november aanstaande.

Het onderwerp is helder: hoeveel verdient de tussenpersoon? Zo helder is ook de werkwijze van FACN. U bepaalt als klant van FACN zélf wat de advieskosten en dus verdiensten van ons als tussenpersoon zijn. Wij laten u ook zien wat de provisie is op hypotheek en verzekering.

Alles boven de afsluitprovisie, ontvangt u van ons terug. Helder en zwart op wit. Er blijft dus geen afsluitprovisie aan de strijkstok hangen. Goed en erkend advies tegen eerlijke verdiensten voor de tussenpersoon. Doorlopende provisie ziet de wetgever als vergoeding voor toekomstige service.

FACN werkt met vaste advieskosten en al het meerdere aan provisie krijgt u terug als retourprovisie. Dus de laagste afsluitkosten en premies plus écht onafhankelijk advies.


11 november 2008
Pensioenfondsen krijgen uitstel voor herstelplan

Pensioenfondsen met een tekortschietende dekkingsgraad hebben tot 1 april volgend jaar uitstel gekregen om een herstelplan in te dienen bij toezichthouder DNB.
DNB had pensioenfondsen eerder opgeroepen om geen overhaaste beslissingen te nemen. De grote pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn kampen met een dekkingsgraad die onder het vereiste minimum is gekomen; daardoor moeten zij een plan maken om de dekking boven het minimum te brengen. Daarvoor geldt normaal gesproken een termijn van enkele maanden. "De huidige volatiliteit op financiële markten en de gebrekkige liquiditeit in meerdere relevante deelmarkten maken een goede inschatting van de te nemen maatregelen echter moeilijk", zo motiveert DNB het verleende uitstel, dat niet geldt voor fondsen die naar verwachting over onvoldoende herstelvermogen beschikken. (bron: AMWeb)

10 november 2008
Eigen Huis: Obvion benut ‘kleine lettertjes’

Vereniging Eigen Huis (VEH) protesteert tegen hypotheekverstrekker Obvion omdat deze de kleine lettertjes gebruikt voor een renteverhoging van 0,7% op het variabele tarief, terwijl de marktrente juist aan het dalen is.
Financieel beleidsmedewerker Koen Velner van VEH: "Hoewel Obvion in de offerte lijkt te spreken van een 'vaste opslag' van 0,65%, blijkt deze eenzijdig door de hypotheekbank te kunnen worden verhoogd, en van deze passage in de algemene voorwaarden (die gelden voor hypotheken die gesloten of gewijzigd zijn na 31 oktober 2004) maakt de bank nu gebruik: de opslag stijgt met 0,7% naar 1,35%." VEH vindt dit te gek voor woorden. Velner: "De koppeling met de Euribor, zoals die door Obvion is gepresenteerd, suggereerde een objectief tariefsverloop dat voor velen juist reden was om met de bank in zee te gaan.Deze informatie blijkt nu een dubbele bodem te hebben. En dat in een tijd dat begrippen als transparantie en vertrouwen belangrijker zijn dan ooit." VEH is inmiddels met Obvion in gesprek. (bron: AMWeb)


4 november 2008
NVM en VEH willen forse verhoging NHG

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) willen de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhogen van 265.000 euro naar respectievelijk 450.000 en 350.000 euro. Volgens beide organisaties wordt de woningmarkt daarmee veel sneller vlotgetrokken dan het invoeren van een verplichte verzekering tegen dalende huizenprijzen, zoals bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank voorstelt.

NVM-voorzitter Ger Hukker zei in het televisieprogramma Business Class dat consumenten geen huis kopen uit angst voor de gevolgen van de kredietcrisis, maar tot kopen verleid kunnen worden als de hypotheekgarantie een stuk omhoog gaat. Het verkrijgen van een hypotheeklening bij de bank zal dan weer gemakkelijker worden, wat het vertrouwen bij huizenkopers zal versterken.

Volgens de VEH bestrijkt de voorgestelde verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie viervijfde van de woningmarkt. Als daar ook nog eens de eerder voorgestelde tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting van zes naar drie procent bijkomt, wordt het voor consumenten gemakkelijker om te verhuizen (zie InFinanceDaily 21-10-2008).

De politiek is ook niet gelukkig met het voorstel van Rabobank-bestuursvoorzitter Heemskerk om huizenkopers te verplichten een verplichte verzekering tegen dalende huizenprijzen af te sluiten. Zijn naamgenoot Frank Heemskerk, staatsecretaris van Economische Zaken, vindt het voorstel een aantasting van de koopkracht. ‘Als huizenbezitters 300 euro premie per jaar voor een huis van 3 ton moeten betalen, gaat het in totaal om 500 miljoen euro premie-inleg per jaar', zo zegt hij in het NRC. (bron: InFinance)

31 oktober 2008
Makelaars hard getroffen
Het water staat veel makelaarskantoren tot aan de lippen. De beroepsgroep heeft zwaar te lijden onder de malaise op de woningmarkt, een vertrouwensmarkt bij uitstek. De makelaar moet veel harder werken dan voorheen om een huis verkocht te krijgen.

Ook hypotheekadviseurs merken dat consumenten terughoudend zijn. "Wij hebben franchisenemers die al twee weken bijna niets te doen hebben", zegt Ron Bavelaar, directeur van de keten Hypotheekshop. (bron: De Telegraaf)

16 oktober 2008
'Individuele verzekeraars niet tegen bonusprovisies'
De wens van het Verbond van Verzekeraars om bonusprovisies vanaf 1 januari te verbieden, overgenomen door het ministerie van Financiën, wordt door de leden niet gedragen. Dat concludeert de Federatie van Koepelorganisaties (FKO). Volgens FKO-voorzitter Henk Doornewaard blijkt dit uit de onderhandelingen die serviceproviders momenteel met alle individuele aanbieders voeren over de kostenvergoedingen na 1 januari. "Wij hebben uit meerdere bronnen vernomen dat dit voorstel van Financiën rechtstreeks uit de koker van het Verbond van Verzekeraars is gekomen. Het ambtelijk apparaat werkt steeds onafhankelijker van de leden." Het verbod op omzetbonussen en de regels inzake transparantie zullen volgens Doornewaard "een desastreuze uitwerking" hebben op serviceproviders. "Als dit gebeurt zonder dat er iets tegenover staat, gaan alle serviceproviders failliet."
(bron: Obvion)

13 oktober 2008
Meer vraag naar hypotheken met NHG
Tot en met het derde kwartaal zijn er ruim 45.000 leningen voor de aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gesloten. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2007 (40.000), terwijl volgens de cijfers van het Kadaster en de NVM het aantal verkochte woningen nog steeds daalt. Karel Schiffer, algemeen directeur Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW): "Onder invloed van de kredietcrisis hebben geldgevers behoefte aan meer zekerheden. Ook consumenten kiezen voor veiligheid met NHG. Dat bewijst het nut van NHG als instrument voor de continuïteit van de financiering van het eigenwoningbezit. Ook in periodes waarin het economisch klimaat minder gunstig is."


9 oktober 2008
'Omvallen Easy Life niet in nadeel beleggers'
Het naar verwachting deze week uit te spreken faillissement van life-settlementaanbieder Easy Life heeft geen nadelige gevolgen voor de klanten, zo stelt advocaat Sanjeev Loilargosain, die de belangen van de obligatiehouders behartigt. Reden daarvoor is dat de portefeuille met polissen waarin is belegd, nu is ondergebracht bij de Stichting Security Trustee Easy Life Obligaties, waar Peter van Hooijdonk (voorheen topman van de omgevallen effectenbank Van der Hoop) tot het bestuur is toegetreden. "Deze constructie is nader tegen het licht gehouden. Vooralsnog bestaat de indruk dat de curator de overheveling niet ongedaan zal kunnen maken, onder andere omdat die juist in het belang van de obligatiehouders is overeengekomen." Eerder werd duidelijk dat de premies voor de tweedehands levenpolissen wel worden betaald, maar dat maandelijkse rente-uitkeringen aan de circa vijfhonderd obligatiehouders voorlopig niet mogelijk zijn.


7 oktober 2008
Aantal woningtransacties en hypotheektransacties loopt terug
Het aantal woningtransactie liep in augustus 2008 ten opzichte van juli 2008 terug met 12% van 17.597 stuks naar 15.469 stuks. Dat is 20% minder dan het aantal woontransacties in augustus 2007 (19.554 woningen). Verkochte bestaande woningen waren in augustus 2008 gemiddeld 2,7% duurder dan een jaar eerder. Dit is de laagste prijsstijging van de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen (kadaster). Ten aanzien van juli was de prijsstijging 0,6%.
Ook in de markt voor hypotheken was het volume lager. In het kadaster werden 30.500 hypotheken ingeschreven (woningen). Dat is 15% minder dan in juli en 25% lager dan in augustus 2007.

30 september 2008
Hypotheekmarkt in zwaar weer

De afgelopen twee jaar is het aantal nieuw afgesloten hypotheken met een derde gedaald. Buitenlandse hypotheekverstrekkers zagen hun omzet zelfs met twee derde dalen. Dat meldt Het Parool op basis van gegevens van het Kadaster.In de eerste helft van dit jaar zijn in totaal 191.344 hypotheken afgesloten. Dat is zeventien procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met twee jaar terug, toen er ruim 286.000 nieuwe hypotheken werden afgesloten, is de daling 33 procent. In die twee jaar daalde de hypotheekomzet met 25 procent.

De kredietcrisis maakt niet alleen banken voorzichtiger bij de hypotheekverstrekking, ook consumenten kiezen steeds vaker voor ‘veilige' Nederlandse banken. Dat gaat ten koste van buitenlandse hypotheekverstrekkers, die hun omzet met twee derde zagen dalen van 4,4 miljard naar 1,5 miljard euro, terwijl hun marktaandeel zakte van acht naar drie procent. (bron: InFinance)

19 september 2008
Voorlopige hechtenis in zaak-Easy Life verlengd
De voorlopige hechtenis van drie (ex-)directieleden van Easy Life, aanbieder van life- settlementproducten, is met negentig dagen verlengd. De raadkamer van de rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft dit bepaald. Het drietal zit inmiddels al 14 dagen vast op verdenking van (beleggings-)fraude. Een vierde verdachte mocht (in afwachting van het onderzoek) naar huis. Justitie verdenkt de directie ervan voor € 33 mln beleggingsfraude te hebben gepleegd.

17 september 2008
Bankspaarhypotheek bij WestlandUtrecht
Drie hypotheekvarianten van WestlandUtrecht (ING) kunnen nu ook worden gesloten in combinatie met een beleggingsrekening eigen woning (BEW). Deze bankspaarvariant is mogelijk bij de Flexfund Hypotheek, de Vermogens Advies Hypotheek en de Vermogens Beheer Hypotheek en geldt als alternatief voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), omdat daarmee ook onbelast in box 3 vermogen kan worden opgebouwd voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Het is voor zover bekend de eerste bankspaarvariant die bij ING verkrijgbaar is.

15 september 2008
Vereniging Elsi opgeheven na inval Easy Life
Vanwege de invallen en arrestaties bij Easy Life Investments, een van de mede-oprichters van de Vereniging Experts in Life Settlements Institute (Elsi), heeft het bestuur besloten de vereniging op te heffen. "Ik ben geschokt en bitter teleurgesteld over de feiten die nu naar buiten komen", stelt Ronald van de Langenberg, ex-voorzitter van Elsi. "Hoewel het strafproces nog gevoerd moet worden en nog duidelijk moet worden wat er zich werkelijk heeft afgespeeld, is het inmiddels wel duidelijk dat het geld van investeerders voor andere doelen is gebruikt dan waarvoor het gebruikt had mogen worden. Dat toont de noodzaak aan van kwaliteitsstandaarden over zaken als afscheiding van de gelden van investeerders, maar ook over technische zaken als premiebeheer, looptijdschattingen, inkooprendementen, transparantie en voorlichting. Maar naar de mening van de overblijvende bestuursleden is het onmogelijk om nog langer met enig gezag naar de markt te opereren als één van de mede oprichters in deze zaak betrokken lijkt te zijn." (bron: AMWeb)

12 september 2008
'Pensioen ook na veertig dienstjaren ontoereikend'
Volgens onderzoek van de VU in opdracht van Aegon halen de meeste mensen niet de norm dat het pensioen 70% moet bedragen van het laatstverdiende salaris, ook niet als zij veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werken. Bovendien blijken carrièremakers de grootste pensioenproblemen te hebben. Door de overstap van eindloon- naar middellloonregelingen pakken pensioenregelingen gunstiger uit voor werknemers die weinig of geen carrière maken. "De wet biedt de fiscale mogelijkheden om het ambitieniveau van 70% te halen, maar deze worden door werkgevers en werknemers niet optimaal benut", aldus de onderzoekers. (bron: AM Signalen)

9 september 2008
Consument doet zich beter voor bij verzekeraar
Uit Brits onderzoek van verzekeraar Axa is gebleken dat consumenten nogal eens misleidende informatie geven wanneer zij een aanvraagformulier voor een polis invullen. Zo verzwijgt tien procent van de aanvragers dat ze roken en wordt ook het werkelijke alcoholgebruik verdoezeld. Dat doen ze niet alleen om de premies laag te houden, maar ook uit het verlangen om ‘perfect' over te komen bij de verzekeraar.

Meer dan de helft van degenen die bewust essentiële informatie achterhielden, zegt dat te hebben gedaan uit schaamte of angst om dergelijke persoonlijke informatie te moeten delen met volkomen onbekenden, of om de eigen privacy te beschermen. Bijna twintig procent dacht dat eerlijk zijn zou kunnen leiden tot het afwijzen van de aanvraag. Axa meldt dat een kwart van de respondenten ten onrechte meent dat ze zullen worden geconfronteerd met grote premieverhogingen als ze eerlijk te zijn over hun levensstijl of de medische omstandigheden.

Consumenten in de leeftijd van 18-34 jaar bleken de meeste informatie achter te houden, terwijl 55-plussers het meest eerlijk waren.

8 september 2008
Quantum bij Rabobank en Delta Lloyd in de ban
Rabobanken en Delta Lloyd Bank accepteren momenteel bij hypotheekverstrekking geen overlijdensrisicoverzekeringen van Quantum Leben, omdat zij met juridische vragen zitten. Quantum, zetelend in Liechtenstein, wordt in ons land vertegenwoordigd door het Maassluise TAF. "Voor Delta Lloyd Bank is het nog niet duidelijk of deze overlijdensrisicoverzekering kan worden verpand naar Nederlands recht en in Liechtenstein kan worden uitgeoefend. Wij zijn in afwachting van de juridische onderbouwing op dit punt", aldus Delta Lloyd. Volgens TAF-directeur Sander Franken (foto) meent ook de Rabobank dat eventuele geschillen in Liechtenstein beslecht zouden moeten worden. "Maar in de polis staat duidelijk dat alle geschillen onder het Nederlands recht vallen." Hij wijst er verder op dat Quantum lid is van het Verbond van Verzekeraars en dat het bindend advies van het klachteninstituut Kifid van toepassing is. Andere 'dwarsliggers' als Postbank en Nationale-Nederlanden zouden zich inmiddels hebben laten overtuigen. Franken is gebelgd en beraadt zich over een klacht bij de nationale en/of Europese mededingingsautoriteiten. (bron: Obvion)


5 september 2008
'Nederlandse banken negeren taxatiefraude'
Nederlandse banken zijn niet in actie gekomen na de ontdekking van een grote taxatiefraude door tussenpersoon De Aankoopadviseur in Sittard. Directeur Ed van de Bijl van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) bevestigt, naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad, dat de hypotheekverstrekkers geen aangifte hebben gedaan. Het gaat om minstens 111 vervalste woningtaxaties en op valse gronden verstrekte hypotheken door De Aankoopadviseur met zo’n € 40 mln aan waarde. Hypoheekverstrekkers ABN Amro, ING, SNS, GMAC, en ELQ hebben wel navraag gedaan naar deze tussenpersoon, omdat ze de taxatie zo hoog vonden en daardoor nu onvoldoende onderpand hebben. “Het dossier is panklaar, maar geen enkele bank is bereid om er samen met ons mee naar justitie te gaan”, aldus Van de Bijl. "Als brancheorganisatie willen we graag stappen ondernemen tegen fraude, het zijn echter de banken die geen actie ondernemen.”

4 september 2008
'Consument winkelt op internet ook om de hoek'
Consumenten winkelen voor verzekeringen ook op internet het liefst om de hoek. Dat stelt Erik de Voogd, directeur van de vergelijkingssite Premie.nl, naar aanleiding van een onderzoek. De vergelijkingssite voor autoverzekeringen, Premie.nl, onderzocht het klikgedrag van bezoekers bij het zoeken naar een voordelige polis. Daaruit blijkt dat 80% van de bezoekers die een berekening maakt, eerder kiest voor een aanbieding van een intermediair uit de eigen woonplaats of regio, dan dat gekozen wordt voor de laagste prijs bij een aanbieder elders in het land. De Voogd concludeert daaruit dat lokale aanwezigheid van de tussenpersoon een belangrijk argument is bij de koopbeslissing van de consument. Bij de herlancering van Premie.nl zei De Voogd dat hij wil dat de website zich ontpopt tot “de allergrootste vriend van de consument en van het intermediair”. Consumenten kunnen op de site verzekeringen met elkaar vergelijken en deze vervolgens sluiten bij een deelnemende tussenpersoon in hun omgeving. Dat zijn er momenteel ruim zeshonderd.

2 september 2008
'Overheid geeft geen compensatie woekerpolis'
Er kan geen sprake van zijn dat de overheid, en dus de belastingbetaler, opdraait voor de schade van slachtoffers van bedrijfspaarregelingen die weinig opbrengen (de 'woekerpolissen'). Dat stelt de PvdA bij monde van Tweede Kamer-lid Mei Li Vos vandaag nog eens duidelijk na de oproep van Ombudsman Jan Wolter Wabeke gisteren, om getroffen werknemers deels te compenseren via de overheid. Minister Bos (Financiën) liet gisteren al weten dat de Staat niet gaat meebetalen aan een compensatieregeling

28 augustus 2008
Verschil tussen uitvaartpolis en orv vaak onbekend
Ruim een kwart (27 procent) van de Nederlanders denkt dat een uitvaartverzekering hetzelfde is als een overlijdensrisicoverzekering is. Een kwart denkt ook dat de kosten van de uitvaart worden betaald uit de overlijdensrisicoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van Dela.

Eén op de drie Nederlanders weet niet welke gevolgen het overlijden van de partner heeft voor het inkomen. Ook heeft men onvoldoende zicht op de kosten die te verwachten zijn ná het overlijden van een partner. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een gedenkteken, een verhuizing, extra kinderopvang of huishoudelijke hulp.

Het kwart van de Nederlanders dat van mening is dat de kosten van de uitvaart worden betaald uit de overlijdensrisicoverzekering, realiseert zich niet dat die overlijdensrisicoverzekering in de meeste gevallen is gekoppeld aan de hypotheek, waardoor een deel van de hypotheeksom wordt afgelost bij het overlijden. De partner krijgt dus geen geld in handen om de uitvaart te betalen.

Dela onderzocht ook of mensen verwachten dat het overlijden van een partner gevolgen heeft voor het inkomen. Het merendeel (43 procent) verwacht dat na het overlijden van de partner het inkomen gelijk blijft en zes procent van de Nederlanders verwacht er zelfs op vooruit te gaan. Slechts één op de vijf verwacht er financieel op achteruit te gaan.

25 augustus 2008
Afab houdt de beurs af
Serviceprovider Afab gaat voorlopig niet naar de beurs. De organisatie was van plan om deze zomer een notering aan te vragen, maar stelt deze uit als gevolg van het negatieve marktsentiment. Afab, dat in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 16,1 miljoen euro boekte, zegt de beursgang alsnog te zullen effectueren zodra de situatie op de markt is genormaliseerd.

21 augustus 2008
Hypotheekaanbieders verlagen hypotheekrente
De hypotheekaanbieders ING, SNS, Postbank, WestlandUtrecht, Nationale-Nederlanden, Avero Achmea, Zwitserleven en DBV Hypotheken en UCB Hypotheken verlagen hun rentetarieven als gevolg van de recente ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. De tarieven gaan omlaag, omdat er op de kapitaalmarkt minder vraag naar geld is. Dat hebben deze aanbieders afgelopen dagen bekendgemaakt. ING en Postbank verlagen de hypotheektarieven vanaf vandaag voor alle rentevaste perioden met 0,1%. Bij ING komt hiermee de rente voor een hypotheek met een looptijd van vijf jaar, op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), uit op 6,1%. Bij Postbank komt die rente uit op 6,2%. SNS Bank verlaagt vrijdag de meeste hypotheektarieven met 0,15% en komt voor dezelfde hypotheek ook uit op 6,1%.

18 augustus 2008
Vaker uitvaartpolis voor rijder Spaanse en Italiaanse auto
Bij berijders van een Spaanse of Italiaanse auto ligt het percentage dat een uitvaartpolis heeft 14% hoger dan bij andere automobilisten, zo blijkt uit cijfers van uitvaartverzekeraar Dela. De uitvaartverzekeraar die in 2007 aanzienlijk meer nieuwe leden inschreef dan in 2006 (100.000 tegen 70.000) deed een onderzoek naar de toename en de herkomst van nieuwe verzekerden. Mensen met oudere auto's van tien of elf jaar oud bleken vaker (28%) een uitvaartverzekering te hebben. Daarbij waren vaker bezitters van Italiaanse of Spaanse auto's en minder vaak rijders van Franse auto's. Verder bleek dat onder motorijders het percentage dat een uitvaartpolis heeft, 6% hoger is dan bij mensen zonder motor. Volgens Martin Kersbergen van Dela is er ook een verband met de sociale klasse van de verzekerden. "Bezitters van oudere auto's hebben bijvoorbeeld minder vaak geld beschikbaar om de uitvaart te regelen." (bron: DELA)

14 augustus 2008
DNB: 'Aftrek hypotheekrente beperken'
"Om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken, zijn drastische maatregelen nodig. Ook de hypotheekrenteaftrek moet daarbij ter discussie komen", stelt directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank. Het is de hoogste tijd voor het doorbreken van taboes, betoogt Brouwer in Aedes Magazine, een uitgave van de koepel van woningcorporaties. "De woningmarkt is een cruciale bepaler van de economie", aldus Brouwer. "En er is sprake van achterstallig onderhoud. De instrumenten die indertijd om begrijpelijke redenen zijn ingevoerd, werken op de huidige woningmarkt niet meer." (bron: Obvion)

11 augustus 2008
Veel bemiddelaars onbekend met Nationaal Regime
Twee derde van het intermediair is niet klaar voor het Nationaal Regime of overziet niet de gevolgen van deze wet- en regelgeving voor de advisering van beleggingsfondsen. Ruim een derde heeft er zelfs nog geen idee van onder welk regime er gewerkt dient te worden. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim tweeduizend intermediairs. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van vermogensbeheerder Noordnederlands Effektenkantoor (NNEK). De enquêtegroep bestond grotendeels uit kantoren tot vier medewerkers. Vrijwel alle ondervraagden willen in de beleggingsadviesmarkt actief worden of blijven. Toch heeft 37% van hen nog geen idee voor welk wettelijk regime zal worden gekozen. Ruim 30% zegt te hebben gekozen voor het Nationaal Regime. Bijna eenzelfde percentage geeft zelfs aan onder het strengere Mifid-regime voor beleggingsondernemingen te (willen) vallen. Voor NNEK is dat nauwelijks voorstelbaar. "Kennelijk heeft men deze vraagstelling niet goed begrepen of heeft men nog geen goed beeld van de Mifid-regeling. Als assurantieadviseur zou je niet aan de zware Mifid-eisen moeten willen voldoen. Daarvoor is nu immers het lichtere Nationaal Regime in het leven geroepen", zegt directeur Theo Andringa

8 augustus 2008
(bericht directie Argenta Spaarbank)
Geachte relatie,

De financiële markten zijn op dit moment hevig in beweging. Argenta Spaarbank NV heeft zich door haar gevoerde strategie en onafhankelijke positie al meer dan 50 jaar als een solide bankverzekeraar gepositioneerd.

Door de huidige volatiliteit en turbulentie op de financiële markten en de onzekere economische vooruitzichten wenst Argenta zich thans niet onbeperkt voor langere termijn te verbinden in haar beleggingen. Het beleggen van spaargelden in hypotheken is bij Argenta een belangrijke pijler in het beleggingsbeleid.

Vanuit dit perspectief is zeer zorgvuldig gekeken naar het huidige assortimentsaanbod van hypotheken, afgezet tegen het balansbeleid van Argenta.
Hierdoor heeft Argenta besloten om de Argenta Classic Hypotheek vanaf 1 september a.s. tijdelijk niet meer aan te bieden. Bestaande cliënten kunnen uiteraard wel terecht voor verhogingen, meenemen etc.

De Argenta Light Hypotheek blijft gewoon deel uitmaken van het assortiment hypotheken, waarmee Argenta een speler blijft op de Nederlandse hypotheekmarkt. Sinds de introductie medio vorig jaar maakt deze productvorm ruim 60% van de nieuwe productie hypotheken uit.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zullen u direct op de hoogte brengen wanneer de Argenta Classic Hypotheek weer volledig in ons assortiment hypotheken wordt opgenomen.

Met vriendelijke groet,

Directie Argenta Spaarbank N.V. Bijkantoor Nederland

7 augustus 2008
De Andere Tussenpersoon voorlopig gestopt
Alle activiteiten rond de vereniging De Andere Tussenpersoon (DATp) zijn gestopt en de introductie van het keurmerk Helder Advies is opgeschort. De initiatiefnemers Ab Flipse en Elly Jonkman zeggen dit te hebben gedaan omdat "de gemiddelde intermediair niet klaar is voor een nieuwe orde waarin moraliteit en transparantie de norm is." Een tweede reden voor de opschorting is, dat de wetgever per 1 januari verplicht wil stellen dat de tussenpersoon een dienstverleningsdocument opstelt waarin hij precies aangeeft wat hij doet voor zijn geld. "Hierdoor zit onze taak er nu grotendeels op", aldus Jonkman en Flipse. Blijkens de website telde de medio vorig jaar opgerichte vereniging, naast de initiatiefnemers, vijf andere leden. Alle medewerkers en tussenpersonen zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

6 augustus 2008
Kredietreclame moet waarschuwen voor lening
De wijziging van de WFT die het ministerie van Financiën binnenkort ter consultatie aan de branche voorlegt, bevat ook nieuwe regels voor kredietreclame. Aanbieders moeten daarin expliciet gaan wijzen op de risico's. In alle reclame-uitingen moet een waarschuwing worden opgenomen voor het risico van overkreditering én een mededeling dat aan een lening kosten zijn verbonden. "N